Ross Emmett

Ross is een dynamische en unieke therapeut, die het voor elkaar heeft gekregen al zijn ervaringen vanuit verschillende beroepen te concentreren in één methode. Daarmee is een ruime 35 jaar geleden EMMETT Techniek ontstaan. En deze techniek ontwikkelt zich nog steeds verder.

Sinds 1983 is Ross senior-opleider in therapeutische massage. Hij was acht jaar instructeur in de Bowen therapie. Zijn ervaringen uit zijn jeugd, zijn enorme observatievermogen, het omgaan met dieren en zijn opleidingen in hypnose en NLP hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van EMMETT Techniek.

EMMETT techniek wordt gezien als een uitzonderlijk zachte, rustige en makkelijk toepasbare spierontspanningsmethode, waarbij het lichaam al bij uiterst geringe aanraking reageert. Ross heeft een zeldzaam en speciaal talent om de complexe reacties in de verschillende spierketens te herkennen, zijn behandeling daarop aan te passen en te weten wat er op dat moment nodig is om te doen. Net als een kameleon zich aanpast aan zijn omgeving, is het aanpassen van de therapeut aan wat de cliënt nodig heeft het succes van EMMETT techniek. Steeds weer ontstaan daarmee verbazingwekkende resultaten.

Ross wordt vaker als begaafde ‘genezer’ aangesproken. Hij wil zo niet worden gezien en zegt: “Ik zie eenvoudigweg dingen die andere mensen niet herkennen. Ik heb manieren gevonden om het lichaam zo te stimuleren, dat het zelfhelende vermogen wordt gestimuleerd en heb deze vaardigheden gebruikt om mensen te helpen. Ik werd aangemoedigd om mijn vaardigheden met anderen te delen, zodat ook zij deze vaardigheden kunnen ontwikkelen en gebruiken. Ik heb de nu als EMMETT Techniek bekend staande methode ontwikkeld en kan daarmee kennis en vaardigheden met anderen delen. Zodoende kunnen we meer mensen bereiken en helpen, iets wat ik alleen nooit voor elkaar had kunnen krijgen.” Er zijn inmiddels wereldwijd meerdere tienduizenden opgeleide mensen die gebruik maken van EMMETT Techniek.

Ross denkt dat zijn enorme observatievermogens en gevoelige intuïtie samen met zijn ervaringen, zijn opvoeding en nieuwsgierigheid, en zijn dyslexie hebben bijgedragen aan het ontstaan van EMMETT Techniek en hebben gemaakt wat ‘de EMMETT Techniek’ nu is.

Cruciale ervaringen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van EMMETT Techniek:
–    Vanaf de leeftijd van 7 jaar gedurende 18 maanden wonen in een weeshuis
–    10 jaar als amateurbokser
–    5 jaar dierverzorger bij een instituut voor dieronderzoek
–    Hondentrainer en jurylid hondengehoorzaamheid
–    2 jaar als gevangenisbewaker in een extra beveiligde inrichting
–    15 jaar mijnwerker in Mount Isa
–    Meer dan 30 jaar werken als therapeut

Hoe het allemaal is begonnen …..

EMMETT Techniek is ontstaan uit de eerste technieken die Ross bij zieke en gestreste dieren toepaste. Ross heeft al vroeg voor dieren gezorgd en heeft zich altijd gericht op het verbeteren van het welzijn van dieren. Zijn ervaringen als verzorger, succesvol trainer en fokker van honden, jurylid van Australische hondenscholen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de methode. Ross ontdekte ook dat zijn methode niet alleen bij dieren, maar ook bij hun eigenaren werkte. Vele mensen leerden EMMETT Techniek kennen via de behandeling van hun dieren, m.n. honden en paarden.

Ross werkte als massagetherapeut in zijn praktijk in Mount Isa (1981 – 1999) en in Townsville (1999 -2008), Australië. Deze jaren gaven hem de mogelijkheid zijn techniek verder te ontwikkelen. Wat in 1980 met een massagepraktijk begon, ontwikkelde zich in korte tijd tot een succesmodel. Ross ontwikkelde een reputatie van snel en direct resultaat in de behandeling van cliënten. In zijn praktijk in Mount Isa behandelde hij gemiddeld 100 mensen per week.

In deze mijnstad in de Australische Outback kwamen zijn cliënten uit de op honderden kilometers afstand gelegen rundveefokbedrijven en mijnen. Zij hadden beperkte toegang tot therapeuten en beperkte tijd voor het ondergaan van behandelingen. Door de enorme afstanden was het niet mogelijk om vervolgbehandelingen af te spreken. Met een kort bezoek aan de stad was het nodig om directe en aanhoudende verlichting van klachten en beter functioneren te bewerkstelligen. Dat lukte met EMMETT Techniek.

In 1983 is Ross begonnen les te geven in massage. Sinds die tijd heeft hij ook andere technieken gedoceerd, waaronder Bowen Therapie. Door de steun van andere therapeuten, en vooral door de aanmoediging van een arts in Townsville is Ross begonnen met het doceren van zijn eigen techniek, nu bekend als EMMETT Techniek.

De jaren die Ross in de Australische Outback heeft doorgebracht hebben hem gevormd tot wat hij noemt “a bit of a bushy” – eerlijk, vrijmoedig, fatsoenlijk met een beetje ruwe randjes; internationale pers heeft hem wel betiteld als ‘colonial cowboy’. Ross zelf beschrijft zichzelf eerder als kameleon, zich en zijn behandelingen aanpassend aan wat de cliënt specifiek nodig heeft.

Dankbaarheid voor de resultaten van zijn aanpak worden gereflecteerd in de vele verbazingwekkende testimonials, die Ross gedurende de jaren ontving van niet alleen cliënten, maar ook van Emmett practitioners. In deze testimonials wordt verteld over verlichting van rugpijn, nek- en schouderpijn of -stijfheid en beperkingen, over verlichting van pijn en verbetering van mobiliteit van hand, pols, elleboog, been- en kniepijn, hoofdpijn. Mensen rapporteren ook terug: toegenomen mobiliteit en flexibiliteit, balans, longfunctie, vochtafvoer, en betere actieve stabilisatie en houding van het lichaam.
Simpel gezegd: er is een verbazingwekkende verzameling van brieven en credits. Ross krijgt verwijzingen van dokters en andere specialisten om patiënten te helpen bij wie anderen geen resultaten boekten.
Ross reist nu rond in Australië en de rest van de wereld om lezingen en workshops te geven, EP-modules te doceren en om daarmee zijn eigen unieke manier van lichaamswerk en EMMETT Techniek te delen.